Остават броени дни до старта на нашия нов сайт!

Последни публикации

Съхранение на домашно мляно брашно

Автор: Гергана Кабаиванова

Миналата есен си купих биологична ръж, която с приятелска помощ успях да смеля на каменна мелница в едно близко село. Така в един момент се оказах с 30 килограма ръжено брашно у дома, за което бързо трябваше да намеря начин за правилно съхранение. Порових се из мрежата и открих една методика, която в последствие се оказа ефективна и ми запази брашното месеци наред без никакви признаци за влошаване на качеството.

Тази лесна методика запазва дори и брашното, което не е обработвано с аскорбинова киселина и ензими и което представлява деликатес за гъгриците. Съхранява го поне за поне 7 месеца без буболечки и лош мирис.

Стъпките са следните:
1. Сложете брашното в здрава найлонова торба, подходяща за хранителни цели. Аз използвах обикновена пазарска найлонова торба, но от онези дебелите - материал HDPE. Ако брашното ви вече е опаковано в хартиен плик, сложете го целия в найлоновата торба.

2. Отстранете излишния въздух от чанта и запечатайте добре със скоч.

3.  Сложете така опакованото брашно във фризера за минимум 48 часа за да унищожите гъгриците или техните яйца, които е възможно да са попаднали вече в брашното.

4. След замразяването, брашното се съхранява в пластмасов съд, подходящ за хранителни цели, който има плътно затварящ се капак. Оставете го на хладно и тъмно място, за да го предпазите от насекомите или слънчевата светлина, която го разваля.

Още съвети:
  • Ако държите брашното в хладилника ще го предпазите от развала.
  • Поддържайте мястото на съхранение чисто за да предовратите заразяване с насекоми.
  • Възможно е да съхранявате няколко индивидуално опаковани в найлон торби от по 3 или 5 кг като ги съберете в голяма пластмасова кутия, затваряща се плътно с капак. Аз направих точно това с моите 30кг.
  • Добра идея е да използвате вече наличните найлонови торби от супермаркетите вместо да купувате и потребявате нови.
  • Големите кутии от латекс са удобни, но не са подходящи за хранителни цели. Латекса съдържа токсични пигменти и пълнители, които дори и след щателно измиване на кутията остават пропити в пластмасата. Помислете добре каква друга налична кутия може да използвате преди да купите нова. Аз взех назаем една от кутиите за играчки на децата :)

4 коментара:

  1. Във Facebook се получиха коментари, че по тази методика може да се съхраняват всякакъв вид други сухи храни - зрял фасул, леща, ориз и пр.

    ОтговорИзтриване
  2. Моля, за информация!!!Къде има работещи каменни мелници? Благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване