Остават броени дни до старта на нашия нов сайт!

Последни публикации

Как да си направим незабравима Еко сватба?


Днес все повече младоженци по света избират да направят еко сватба. Не, защото е модно, а защото предпочитат по-разумното, по-оригиналното и по-здравословното начало за съвместния си живот, пред разточителството, еднообразието и изхвърлянето на огромни количества безвкусна храна, присъщи за една класическа сватба. Обърнахме се към "Здравословен живот" с молба да подготвят тази статия за нашия сайт, тъй като за момента това е единствената фирма, която организира еко сватби в България.
Статията съдържа продуктово позициониране.

Снимка Sharron Goodyear
Сватбената церемония е един от най-вълнуващите моменти в живота и винаги искаме да направим този първи семеен празник уникален и незабравим. Всяка жена мечтае да бъде неповторима и красива в своята булчинска рокля, а тържеството да се запомни от всички и да се говори за него дълго след това.

Традиционно сватбените тържества се свързват с много разкош, разточителство и скъпи тоалети и аксесоари. Всеки детайл, като се започне от роклята на булката, мине се през сватбената торта и се завърши с малките пакетчета с бонбони, трябва да бъде специален, изпипан и може би… скъп. Но вече традициите не са това, което бяха. Можем да направим едно уникално тържество, което да съчетае чистотата на природата, като символ на хармоничните брачни отношения, неподражаемата красота на естествените материали, заедно с неподправена атмосфера, по-малко разходи и не напоследно място с грижа за природата и хората.

С една еко сватба със сигурност ще бъдете оригинални, различни и ще създадете на гостите си приятно усещане.

Ето как можете да постигнете това:

Организирайте партито в градина или помещение с много зеленина и цветя
Цветята създават впечатление за уют, а усещането, че се намирате в райска градина ще внесе романтика и хармония на празника. Зеленият цвят успокоява и красивите цъфнали цветя ще ви помогнат да спестите от декорации, които после ще трябва да изхвърлите.
Ако искате напълно да е чиста съвестта ви, наемете за празненството помещение, което е собственост на неправителствена организация. Така с платения наем ще помогнете и на други хора, които се борят за кауза, която ви вълнува.

Придържайте се към минимализма
Направете си списък с нещата, които ви се виждат излишни. Например вместо пакетчета с бонбони пред църквата може да се хвърля ориз върху младоженците. Използваните декорации, които се дават под наем от кетъринг компаниите само ще оскъпят нещата, а и няма да впечатлят никого. Най-добре купете рециклирана хартия в различни цветове и сами изработете различни цветя, панделки или други фигури.
Купете свещници и лампи от хималайска сол Natur Hurtig. Те са на най-добри цени от всички на пазара, приятно розови на цвят и най-важното – кристалите на хималайската сол излъчват положителни вибрации.
Вашите декорации ще бъдат оригинални и много много специални. Не забравяйте да разкажете на гостите си как сте ги изработили или сложете красиви табелки с информация на всяка маса.

Покани от рециклирана хартия
Разбира се, нито едно сватбено тържество не може да мине без специални покани. За целта използвайте рециклирана хартия, а най-добре и вие сами да изработите и надпишете поканите. Така всяка покана ще бъде адресирана лично към вашите гости и надписана лично с вашия почерк. Това със сигурност ще се оцени.

Булчинска рокля
Повече от ясно е, че роклята на булката трябва да бъде най-красивата. За да бъде уникална, ушийте си я по поръчка като сами изберете модела и материята. Най-добре да бъде от естествени материали (памук или коприна) и моделът да бъде семпъл и елегантен, така че след церемонията да може само с едно скъсяване да я носите и по други поводи. Повече разкош и красота можете да постигнете с допълнителните аксесоари: було, булчински букет, елегантни обувки, прическа и бижута.

Сватбен кетъринг
Може би най-важният елемент, с който ще впечатлите гостите си, това е храната. Едва ли някой предполага колко вкусни могат да бъдат сурово приготвените хапки и десерти. Повечето хора дори си мислят, че Био храните нямат вкус или са блудкави. Е, вече има все повече добри кулинари, които могат да ви направят кетъринг със сурови храни или здравословно приготвени ястия. Има компании, които се занимават само с тези неща като затварят изцяло цикъла от първичния Био продукт до приготвянето на храната по избрано от вас меню, до декорациите от естествени материали. Например от магазина на "Здравословен живот" сами можете да изберете продуктите, които да се използват за вашия кетъринг, а техния кулинар Надя Петрова ще ви разработи меню според предпочитанията. Те ще ви приготвят не само ястията, но и декорациите. И когато всички е направено специално за вас, с оптимални количества и продукти, цената би могла да бъде много прилична.
На пазара има и готови сурови храни Life Food, които включват готови сладки и солени хапки и бисквити, подходящи за разядка или за десерт.

Напитки
Кой каза, че напитките не могат да бъдат Био или здравословни, особено алкохолните? А представяте ли си виното на вашата сватба да бъде от истинско грозде без оцветители, стабилизатори и други добавки? И то от Био производство! Сред българските вина има две марки, които не са скъпи и можете да пийвате с чиста съвест. Това са Terra Tangra и Light Castle (розето на Light Castle е направо невероятно). Има и вносни вина на много приемливи цени, например италианската Belliccia и аржентинската Vida Organica.

Използвайте керамични съдове 
Това може да оскъпи малко нещата, но все пак керамиката е един от най-подходящите материали за приготвяне и поднасяне на ястия. Храната, приготвена в керамичен съд не се окислява и запазва оригиналния си вкус. Френската марка Emile Henry дори предлага и керамични съдове за сервиране в различни цветове, изцяло с естествени бои, които можете да съчетаете с декорациите на вашата сватба.
Керамичните съдове можете да използвате и за готвене и поднасяне през целия си брачен живот. Най-добре, вместо подаръци да помолите гостите да ви поднесат еко пликове с пари, за да си купите керамичните съдове.

И най-важното: нека вашето сватбено тържество бъде организирано с много любов и добро настроение. Това ще се усети от всички, а и все пак това е началото на един живот в щастие и хармония. Започнете го така!

Очакваме с интерес вашите коментари и идеи по темата.

1 коментар:

  1. Всичко звучи добре, като изключим това че вероятно цената ще е около 2-3 пъти по-висока, заради цените на екологично чистите продукти. А вероятно и наемането на ресторант ще е в пъти по-евтино от наемането на градина. Иначе би ми се искало някой ден и аз да направя подобна сватба, но искрено се съмнявам, че ще мога да си го позволя.

    ОтговорИзтриване