Остават броени дни до старта на нашия нов сайт!

Последни публикации

Макробиотика: храната е в основата на живота

Автор Гергана Кабаиванова, източник  Macrobiotics.co.uk 

Шаген Ишузука

Преди хиляди години великите мъдреци осъзнали, че храната, която ядем не само поддържа живота ни, но също така е в основата на нашето здраве и щастие. Така се раждат някои от религиозните и медицински учения като Кодексът на Ману в Индия, Nei Ching и Honso Komoku (първата медицинска книга за билките) в Китай, както и Дзен диетата в Япония.

В края на миналия век японски високопоставен военен лекар на име Шаген Ишузука създава  теория на храненето и медицината, която се базира на традиционните източни диети, към които той прилага западните медицински науки, химия, биология, биохимия и физиология. Той бил слаб и болнав по рождение, което го подтиква да изучава тайните на западната и източната медицина. Така се ражда теорията за макробиотика, произлизаща от гръцките "макро" - дълъг и "био" - живот. 
След смърта на Шаген Ишузука през 1909год. неговият ученик и последовател Джордж Ошава се счита за основоположник на съвременната макробиотика. 

Лечебната техника на макробиотиката се основава на признаването на пет много важни принципа:
1. Храната е в основата на живота, характера, щастието и здравето или болестта.
2. Натрия и калия са основните антагонистични и допълнителни елементи към храната. Те най-силно определят найната характеристика или "ин / ян" качество. Храната трябва да бъде с балансирано съдържание на калий и натрий.
3. Основната храна за човечеството е зърното.
4. Храните трябва да бъдат нерафинирани, пълноценни и естествени.
5. Храните са най-добри, когато са отгледани локално (от местен производител) и се ядат в сезона им.

Когато говорим за макробиотично хранене, биохраните напълно покриват нужните качества за такава лечебна техника.  

Човек изразходва енергия главно за нервно-психическата си дейност и за работата на храносмилателната система. Храната от макробиотичния режим не изисква големи енергийни разходи за храносмилане и също така засища със значително по-малък обем в сравнение с другата. Тя се състои от продукти, които дават енергия взета от слънцето - плодовете, зеленчуците и житните култури.

Съвременният човек се храни на крак като практикува пасивно дъвчене и активното гълтане. Макробиотиката предполага точно обратното - активно дъвчене и пасивно гълтане като само тогава динамиката на храносмилането може да се преустрои. При активно дъвчене усвояването на хранителните вещества става още в устата. Ако дейността и е пасивна, всички други храносмилателни органи са принудени да функционират до краен предел. Активното дъвчене позволява максимално да се разтовари храносмилателния тракт, а това дава много преимущества:

Първо, след хранене човек е способен активно да мисли и твори. Мозъкът не се лишава от кръв и продължава интензивно да работи.

Второ, значително по-малко се натоварва черният дроб, който върши тежка работа: обезврежда продуктите на метаболизма и отделя хормони. Претовареният черен дроб не успява навреме да обработи всички постъпващи вещества, в резултат на което се променя хормоналния баланс на организма.

Трето, лимфоцитите, които обезвреждат продуктите на гниене остават без работа тъй като при макробиотиката се консумират храни задушени без вода и сол и се избягват животинските продукти. При тези условия те насочват цялата си енергия за защита на организма.

Макробиотичната диета включва следните категории храни и правила:
Пълнозърнести и житни храни
Използвайте често пълнозърнест кафяв ориз, ечемик, просо, лимец, пълнозърнеста пшеница, цели кочани царевица, пълнозърнест овес, ръж, елда.
Не толкова често консумирайте флейксове и валцовани цели зърна (за мюсли), както и булгур, кус-кус, царевичен грис за качамак, амарант и киноа.

Зеленчуците трябва да се консумират със всяко хранене и да се осигурява разнообразие. Използвайте често зеленолистни, кръгли зеленчуци (тиква, зеле, броколи, лук...) и кореноплодни.

Бобови яжте не повече от веднъж на ден.
Често може да консумирате боб мунг, черна соя, нахут, зелена или кафява леща.
От време на време се препоръчват грах, соя, боб и кълнове от бобови зърна.

Прочетете повече:
http://www.macrobiotics.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар