Храната, която човек сам си отгледа и приготви става най-истинска. С тази презумция отглеждането на зеленчуци в саксии у дома става все по-популярно занимание в САЩ. То не изисква много място и с малко грижа и внимание може да се произведе достатъчно за да се задоволят нуждите от пресни зеленчуци и подправки за едно семейство. Добър вариант да се храним с истинска храна срещу инвестирането на малка сума за био разсад и био тор.
Краткото ръководство на американския електронен гайд за био пазара, Organicguide.com, може да ви бъде много полезен в случай, че решите да пренебрегнете одумките на съседите и да се възползвате от предимствата на домашно отгледаните биологични продукти. А чисто естетическата страна на домашната ви зеленчукова градина на терасата зависи единствено от вашето старание и възможности.
Как да започнем
Започнете с избора на подходящо място за приспособяване на вашата домашна градина. Въпреки, че саксиите се преместват лесно, важно е да се започне с място, за което сте сигурни, че ще предостави на растенията ви достатъчно слънчева светлина и защита от климатични влияния. Помислете какво искате да отглеждате и в какви количества.
Саксии и сандъчета
Изберете контейнери, които са достатъчно широки и големи за да обхванат растенията, които възнамерявате да отглеждате. Внимателно подберете такива, които могат да поберат кореновата система на избраните растения.
Пространството, с което разполагате у дома и изборът ви на култури ще определи вида, размера и броя на контейнерите, от които ще се нуждаете. Ако саксии с малък диаметър от 15 - 25 см са подходящи за отглеждането на някои билки и дори чери доматчета, то за отглеждането на зеленчуци ще са ви необходими по-големи контейнери с дължина над 40 - 60 см.
Може да се използва почти всеки вид саксия или сандъче стига да се предвиди добър дренаж чрез дупки по стените или дъното. Подходящи за целта са както пластмасовите или керамичните саксии, така и старите кофи, дървените корита, всякакви видове пластмасови кофи или кутии, варели ако щете или дори висящите кошници. Така например, висящите кошници (идеални за отглеждане на ягоди) са добър вариант да използвате оптимално вертикалното пространство. Окачени на височина, това дава допълнителна защита на растенията от насекоми и вредители.
Избор на зеленчуци
Трябва да знаете, че не всички зеленчуци могат да се отглеждат в саксии и сандъци. Само някои са подходящи за такъв вид култивиране. Най-подходящите за целта са: доматите, чушките, тиквичките, патладжаните, зеления лук и чесън, бобът, всички видове салатки, репичките, магданозът и, разбира се, билките. Избирайте зеленчукови сортове, които са подходящи за отглеждане в малки пространства, такива които са с компактен начин на растеж, храсти или джуджета.Засяване и разсаждане
В момента, в условията на едва прохождащо биоземеделие у нас, може да си закупите био семена и разсад от зеленчуковите БИОФЕРМИ, от семейните стопанства, за които сте сигурни, че зеленчуците се отглеждат на принципа на биоземеделието или от следните фирми производители и вносители на био семена:
"Енза Заден България" ООД
гр. Пловдив, ул. "Стефан Ботев" 8В; info@enzazaden.bg, ez-bg@netgroup-bg.com; тел.: 032 942099, факс: 032 942138
гр. София, жк "Младост" 1, бл.54-А, магазин 4; tervel@intech.bg, wisseropora@abv.bg; тел.: 02 974 34 05, 0878 715 605, 0878 100 949, 0889 715 605
"Адри" ООД
гр. София, жк "Красно село", ул. "Житница" 5, вх. А, ет. 2; adri@gbg.bg, тел.: 02 9555207, факс: 02 9555638; http://www.adribulgaria.en.ecplaza.net/
"Амитица" ООД (био-хотел "Моравско село")
общ. Разлог, местност Предела; mail@amiti.org; тел.: 0897 808 140; http://www.amiti.org/
"Булкодин" ООД
гр. Костенец, ул."Радост" 12; bulkodin@mail.bg; тел: 0887 403973
Също така с не много усилия у дома може да си подготвите посадъчен материал от семена. За целта е удачно да използвате каквито и да са тави или кутии, стига да не са разтворими или разпадащи се тип за еднократна употреба или пък стари раждясали съдове. Трябва да изберете тава или кутия, която да е дълбока не по-малко от 3см за да има място за прорастване на коренчетата, както и да има малки отвори за отводняване за да не загният кълновете.
Напълнете съдовете с органична почва, подходяща за производство на разсад, която може да си вземете също от БИОФЕРМИте или от познати, които вече отглеждат собствена био продукция. Не забравяйте да уточните с фермера за каква цел ви е необходима почвата! Допълнете съда с биосемена като покриете с тях почвата в слой от около 1см. Поставете съдовете за разсаждане на топло място, което получава достатъчно слънчева светлина. Присадете кълновете след около 6-8 седмици, когато развият първите 5-6 листенца. Бъдете внимателни при прехвърлянето от съд в съд за да не повредите младата коренова система на разсада.
Почва
Саксиените зеленчуци се нуждаят от добро качеството на почвата, която да задържа добре влагата и да не изсъхва твърде бързо. Обикновената градинска пръст не е подходяща. Тя не се дренира добре в саксиите и без червеи и други живи същества, които да я разрохкват, се уплътнява много бързо. Трябва да изберете почва, която е с лека текстура и съдържа повечко едър пясък и органична материя. Затова е много важно да предупредите човека, от когото ще вземете почва за каква цел ви е нужна.
Някои саксии, висящи кошници и сандъци може да се окажат тежки за преместване или увисване, затова ще бъде по-удачно ако ги напълните с минимално количество почва и изберете по-лека зеленчукова култура.
Почва, която съдържа перлит, лек вулканичен материал, който е преминал през високи температури и се е разширил, е отличен лек заместител на пясъка. Такава почва осигурява много по-добър дренаж.
Почва, която е поставена на много топло и сухо място изисква вермикултура (топлинно разширена слюда) за да се осигури влагозадържане. Това е добра и лека субстанция, която увеличава способността на задържане на влага в почвата на саксията.
Дренаж
Недостатъчния дренаж е една от основните причини за провал на зеленчуковите градини в саксии. Сега повечето съвременни саксии осигуряват надеждно отводняване, но ако ви се вижда недостатъчно, винаги може да направите още няколко дупки. Ако трябва да се правят дупки направете с бормашина четири или повече такива с размер около 0.5см равномерно разпределени по дъното на съда.
Ако е необходим допълнителен дренаж, на дъното на саксията поставете груб чакъл с размер около един сантиметър, дребни камъчета или парчета от счупена керемида. Но все пак имайте предвид, че тези елементи не могат да заместят дренажните отвори.
Поливане
Зеленчуците, отглеждани в саксии изискват често поливане. Целта е почвата да се поддържа влажна, но не подгизнала. Обикновено по едно поливане на ден е достатъчно.
Подгизналата почва лишава корените на растенията от кислород, а сухата причинява окапване на цветовете и листата. Затова следете дали почвата се отводнява и влагозадържа достатъчно.
Ако е необходимо добавете мулч в почвата за да сведе до минимум загубата на вода. Ефективни в тази насока са компоста, сламата, боровите иглички, окосената трева и начупената дървесна кора.
Висящите кошници са изключително склонни към пресушаване. В горещи и сухи дни трябва да се поливат по два пъти дневно. Същото се отнася и за сандъчетата поставени на прозореца.
Слънчева светлина
Достъпът до слънчева светлина е много важно условие за производството на качествени зеленчуци. Повечето зеленчуци растат и узряват най-добре, когато се отглеждат на силна слънчева светлина.
Листните зеленчуци (марули, зеле, лапад, спанак, магданоз) толерират повече сянката в сравнение с кореноплодните (моркови, репички, цвекло и лук). Растенията, които дават плодове като краставиците, доматите, чушките и патладжаните изискват най-много слънце.
Трябва да бъдете сигурни, че вашата органична зеленчукова градина в саксии има достъп до слънчева светлина поне 5 часа на ден. В случай на необходимост, ако саксиите, който използвате не са твърде големи и тежки, трябва да им осигурите мобилност за да може да ги премествате през деня в търсене на допълнителна светлина.
Торене
Подхранването на органичните саксиени зеленчуци с хранителните вещества, от които те се нуждаят е важна част от поддържането им здрави и продуктивни.
Обикновено зеленчуците, отглеждани в саксии имат по-къси и по-компактни коренови системи в сравнение с тези, които растат на двора и полето. Това прави по-трудно за тях адекватното подхранване. Но една течна органична тор може да помогне за преодоляването на този проблем. Качествената течна органична тор съдържа важни хранителни вещества и микроелементи, от които се нуждаят зеленчуковите растения.
Избягвайте изкушението да прекалявате с течната тор. Прекомерните количества на азот, фосфор и калий образуват сол и създават други проблеми.
Бране
Берете зеленчуците, веднага след като те са достигнали пълна зрялост. Това е времето, в което те са най-ароматни и само чакат да бъдат откъснати. Избягвайте да ги берете твърде рано.
В края на брането на реколтата, изхвърлете растението и почвата от саксията. Избягвайте изкушението да използвате една и съща почва за две реколти продукция. Заразените почви ще предадат болестта и на следващата реколта, освен ако не са правилно компостирани. Правилно компостираните почви могат да бъдат използвани повторно.
Вредители и болести
Саксиените зеленчуци попадат под атаката на същите насекоми и болести, както е при всяка една зеленчукова градина.
Редовно проверявайте растенията за болести и насекоми. Като се има предвид малкия брой засадени растения, физическото отстраняване на вредители обикновено е достатъчно. Отнасяйте се с болестите по растенията по същия начин, както бихте направили със зеленчуците, отглеждани в двора ви.
Информацията в този материал е много обща, но се надявам тя да предизвика интересът ви за да превърнем темата в редовна рубрика.
Споделете вашето мнение, очаквания и нужда от детайлна информация в дискусията ни във Facebook.
Няма коментари:
Публикуване на коментар