Автор Alice in Neverland, продължение на Детско парти на открито
„.... да правя на другите това, което искам да правят те на мен...“
Да, искам храната да задоволи всички гости, избягващи някакви-всякакви неща: канела или кокос, магданоз или месо, чесън или лук, мляко или яйца, сурови храни или термично обработени... Наистина нашите приятели покриват всички тези показатели и правя менюто така, че всеки да има своята храна.
От много търсене и проби, се избистриха:
Торта от плодове и смлени ядки - яде се от всички. Имам само три правила – да е сурова (за да не е празник само на небцето :) ), да е с ясна разлика между „блат“ и „крем“ и да се усеща отчетливо вкуса на някои от продуктите. За целта те се нарязват на достатъчно едри парчета, а не се смилат.
Сандвичите - за такова парти са начин да спестя от чинии. Едните са с хумус, другите с домашно „крема сирене“. Така има сандвичи само с растителни белтъчини, има и с млечни. Само някой да се е оплакал!
Кюфтенца – в случая са от леща и овесени ядки, печени на фурна. Тъй като сместа се пасира и оформя от децата, тази вкусотия винаги присъства в менюто.
Салата с макарони – много лесна и любима на всички гости. Всяка година ме питат за рецептата – при това все едни и същи хора :). Правя вариант за деца, с по-интересни форми на макароните (с царевица и без подправки) и за възрастни (с чесън и всякакви люти подправки).
Зеленчукови салати - подразбират се :).
Ето и рецептите:
Розова сурова торта:
Количествата са произволни, но винаги ще е вкусна, в това бъдете сигурни! Когато видите обема на „тестото“, ще го сложите в подходяща форма :).
Блат:
-4 чаши смлян сусам
-1 чаша нарязани на парченца фурми (от меките)
-2 пасирани банана
-1 чаша нарязани на 2-3 парчета бадеми (орехи)
За достигане на стегната, лепкава консистенция се балансира със: смляно кашу, сок от цитрусов плод, минерална вода, смлени фини овесени ядки.... каквото ви хрумне.
Крем:
-4-5 банана за пасиране, отделно 2-3 цели
-шепа ягоди
-много фино смляно кашу за достигане на подходяща консистенция - 1-2 чаши
Избраната форма се поръсва на дъното със смляни ядки или семена, или кокосови стърготини. Ако е скосена, се облепва и отстрани, за да можете после да отлепите тортата. Ако това не стане лесно, не е беда, защото се залива с крем :)
Слага се първия слой „блат“- предварително оформен като питка в друг съд. Покрива се плътно с разполовени по дължина банани. Отгоре се намазва с крема. Слага се в хладилник да престои поне 1 час (тогава смляното кашу стяга крема).
После и вторият слой „блат“ се разстила и отново се поставя в хладилник.
Изважда се с молитви и шпатула от формата и се „залива“ с остатъка от крема. Ако кремът е престоял повечко и е станал вече лилав (като моя :) ) можете да направите нов, за да е прясно розов.
Украсява се с разполовени ягоди.
Домашно „крема сирене“:
- 1 чаена чаша истинско кисело мляко (най-добре да е био)
- малко истинско (био) сирене, колкото 1-2 кибрита :)
- 1 чаена чаша смляно сурово кашу
- 2-3 суп. лъжици студено пресован зехтин
- мъъъничко подправки (а може и да се оцвети в жълто с куркума)
Пасират се млякото и сиренето, добавя се смляното на фин прах кашу , зехтинът и подправките. Ако млякото не е пълномаслено, може да се добави повече зехтин и после отново да се регулира конистенцията (със смляно кашу). ВНИМАНИЕ – кашуто втвърдява!
Кюфтенца:
- 500 гр. кафява (био) леща
- 200-300 гр. фини овесени ядки (по възможност и те да са био)
- 3-4 средни глави кромид лук
- 4-5 суп. лъжици растително олио (според вкуса)
- шепа чубрица, кимион, червен пипер, друга натурална подправка за кюфтета
- натурална сол
Лещата се сварява по обичайния начин, но без да се преварява. Отцежда се и се охлажда. Пасира се. Ако е много суха за пасиране, се връща част от водата. Добявя са накълцания лук и всичко останало. Ако не ви харесва консистенцията, сгъстявате с овесени ядки или разреждате с отцедената вода. Тавата се намазва с мазнина и се оформят плоски, малки, сбити кюфтенца, с малко разстояние помежду им. Пекат се около 20 минути на около 180-200 градуса, (до получаване на коричка). След изваждане на тавата ВЕДНАГА се отлепват с остра шпатула, внимателно, защото са крехки. Поднасят се в същия ден, за да са хрупкави.
Салата с макарони :
- 1 пакет пълнозърнести макарони (подходящи са всякакви форми, без най-грамадните)
- 2-3 шепи сурови слънчогледови семена (може и други, за разнообразие)
- 200 гр. нарязани натурални маслини (най-лесно е да се купят без костилки, а после внимателно да се провери за остатъци от костилки при нарязването)
- царевица в произволно количество, но задължително да е био или от единствената фирма (френска), която гарантира, че е без ГМО
- 3-4 суп. лъжици студено пресован зехтин
- сок от 1 лимон,
- счукан чесън – много подхожда
- подправки на вкус – босилек,сушен или пресен накълцан джинджифил, млян кориандър, чимен.... .
- според сезона може да се варира с добавките – нарязани на квадратчета сурови червени чушки, карфиол, сурово или сварено на пара червено цвекло, кисели краставички....
Сваряват се макароните според указаните минути (не повече), веднага се промиват със студена вода и се отцеждат. Когато са напълно студени, се добавя всичко останало и се разбърква. След половин-един час става по-вкусно :)
*Гостите бяха с шарен състав. Имаше и много изненадани, но в положителен смисъл – те видяха, че когато храната е истинска, е достатъчно вкусна, а на открито децата се забавляват най-добре.
Още по темата:
Детско парти на открито
Още по темата:
Детско парти на открито
Относно тортата- колко грама излиза?
ОтговорИзтриванеКаква е цената на посочените продукти?
Аз отдавна правя такива кюфтенца, но вместо леща, слагам ориз, а отскоро използвам микс от изсушени зеленчуци -придават много добър вкус (праз, домат, лук, целина, магданоз, чушка и др.)