Има ли проблем с обикновения хляб?
Замисляли ли сте се някога дали има проблем с хляба, който купувате от супермаркетите? За съжаление проблеми има и те не са един или два. В тази статия ще се спра на един от главните проблеми - брашното.
Защо брашното е проблемно?
От житните зърна, които обикновенно са расли на стотици или дори хиляди километри от вашия дом върху почва, наторена с изкуствени торове - се отстраняват зародиша и обвивката, която съдържа триците. След това остатъка се смила на брашно. Това, което остава в брашното е безцветна (бяла) пудра, която почти напълно е лишена от хранителни вещества и витамини. След това тази брашняна пудра се избелва допълнително за да се получи едно съвършенно бяло и чисто ... НИЩО!
Откакто черния хляб набира популярност на нашия пазар комерсиалните мелници започват да предлагат и неизбелено брашно, заедно с традиционното избелено. От това обаче няма никаква полза за вашето здраве, защото в единия случай получавате избелено нищо, а в другия неизбелено нищо.
Причината за това е, че от брашното е премахнато ядрото, което съдържа най-големия процент живи хранителни вещества, които са важни за тялото. Те се премахват, защото хлябът лишен от тях има по-голяма трайност и може по-дълго да се продава на лавиците на супермаркетите. Но това става с цената на най-важните хранителни съставки. Трябва да има по-добър начин!
Мислете за дълготрайността на човешкото здраве, не за дълготрайността на продуктите в магазина.
Пълнозърнестото брашно съдържа както зародиша,така и триците. Хлебарите и пекарите не харесват истинското пълнозърнесто брашно, защото то е грубо и с него се работи трудно. То съдържа зародиша и триците, заедно с витамините, които намаляват концентрацията на глутена в бялото брашно. Глутена е лепкав протеин, който се намира в житните зърна и е особено изобилен в пшеницата.
Пекарите обичат глутена, защото правят тестото лепкаво и лесно за разточване. Колкото глутена е по-малко толкова е по-трудно да се оформят различни форми на хляба. Нито едно друго зърно не съдържа толкова много глутен колкото пшеницата. Най-чистото бяло брашно прави най-лесното за обработка тесто. Това е и причината пекарите да повлияят на цялата индустрия житните зърна да се лишават от зародиша и обвивката и масово да се произвежда бяло брашно. Сега самите машини и екипировка на големите комерсиални мелници са така проектирани, че стандартно да отнемат зародиша и обвивката от зърното преди да бъде смелено. Ето защо те не са в състояние да произвеждат истинско пълнозърнесто брашно.
От друга страна хората, които започват да мислят за своето здравословно хранене предпочитат пълнозърнестото брашно, защото то съдържа зародиша със всичките му "B"-винатими, протеини и масла, а също така и защото съдържа естествени фибри, които засищат глада и също имат ролята да прочистват чревния тракт. Обаче нещата са много по-сложни от просто да предпочетете пълнозърнестото брашно пред бялото.
Пълнозърнестото брашно също губи своите хранителни характеристики и полезни вещества в процеса на съхранение, транспорт и излагане в търговската мрежа. Именно затова индустрията предпочита да премахва тези елементи, които се развалят бързо и произвежда масово бяло брашно, за да може то да трае по-дълго на лавиците в супермаркетите. Иронията е, че именно тези елементи са най-важните за здравето и пълноценното хранене.
Има някои прилежни търговци на брашно, които съхраняват пълнозърнестото брашно в хладилник за да запазят по-дълго хранителните му свойства. За съжаление в повечето случаи това е напразно усилие. Зародиша на пшеницата с всичките й живи протеини, витамин Е, B-комплекс и жизнени мазнини по всяка вероятност вече са съсипани. Защо? Повечето "В"- витамини и мазнини са чувствителни на температура, светлина и въздух. Веднъж изложени на тези въздействия, дори при стайна температура, зародишите започват да грaнясват и да губят своите хранителни свойства в рамките на 24-48 часа. Грaнясването е процес, при който мастните киселини се разпадат на пероксиди и алдехиди. А тези вещества са известни като дразнители на чревния тракт и се считат за причинители на рак на червата и други видове рак.
Прясно смления пшеничен зародиш е сладък, а грaнясалият оставя кисел привкус в устата. За съжаление вие едва ли често, или дори изобщо, сте опитвали вкуса на пресния зародиш, защото той толкова бързо се разваля. В момента на пазара излизат нови методи за пакетиране на брашното, при което това се прави под вакуум без да се допуска присъствие на кислород, но това е не само скъпо, а и не винаги дава желания резултат.
Ето защо най-добрия, полезен, хранителен и икономичен начин е да смилате собственото си брашно от цели житни зърна в домашни условия и да го използвате веднага.
Все пак защо просто да не си купим пълнозърнесто брашно?
Фабричното пълнозърнесто брашно има няколко проблема. Първия проблем е, че големите индустриални мелници по подразбиране първо разделят зародиша и обвивката и произвеждат отделно бяло брашно и трици и после ги смесват в определено съотношение и така получават така нареченото "типово брашно". Това съотношение, в което се смесва не е същото каквото се получава от директно смилане на цялото пшеничено зърно.
Вторият проблем е, че индустриалните мелници използват метални мелещи елементи за смилане на брашното. При триенето на тези елементи с голям интензитет тези частици се нагряват и температурата започва да убива хранителните елементи на зародиша. Най-добрия начин на мелене са каменните мелници, които работят на бавна скорост. Така се получава не само най-финно смляното пълнозърнесто брашно, но и най-добре се запазват хранителните елементи.
Третия проблем е времето. Както отбелязахме по-рано хранителните свойства и елементи на зародиша загиват в порядъка на 24-48 часа. На практика е абсолютно невъзможно вие да купите от хранителния магазин пълнозърнесто брашно, което да е смляно преди по-малко от 24 часа. След като брашното се смели в мелницата, то се напълва в чували и се складира. След това то чака да бъде закупено от пакетиращите компании и дилърите на брашно. След това се пакетира и складира в складовете на пакетажната компания и чака да бъде закупено от търговците на едро. Те от своя страна го закупуват и често транспортират стотици и дори хиляди километри. Слагат го в своите складове и там то чака да бъде закупено от хранителните магазини. Веднъж влязло в хранителните магазини брашното се поставя на рафтовете и чака да бъде закупено от вас. Би трябвало да е пределно ясно, че дори да се елиминират едно или две звена от този процес пак е абсолютно невъзможно на вашата трапеза брашното да стигне за по-малко от 24 или дори 48 часа.
Мислете за дълготрайността на човешкото здраве, не за дълготрайността на продуктите в магазина.
Пълнозърнестото брашно съдържа както зародиша,така и триците. Хлебарите и пекарите не харесват истинското пълнозърнесто брашно, защото то е грубо и с него се работи трудно. То съдържа зародиша и триците, заедно с витамините, които намаляват концентрацията на глутена в бялото брашно. Глутена е лепкав протеин, който се намира в житните зърна и е особено изобилен в пшеницата.
Пекарите обичат глутена, защото правят тестото лепкаво и лесно за разточване. Колкото глутена е по-малко толкова е по-трудно да се оформят различни форми на хляба. Нито едно друго зърно не съдържа толкова много глутен колкото пшеницата. Най-чистото бяло брашно прави най-лесното за обработка тесто. Това е и причината пекарите да повлияят на цялата индустрия житните зърна да се лишават от зародиша и обвивката и масово да се произвежда бяло брашно. Сега самите машини и екипировка на големите комерсиални мелници са така проектирани, че стандартно да отнемат зародиша и обвивката от зърното преди да бъде смелено. Ето защо те не са в състояние да произвеждат истинско пълнозърнесто брашно.
От друга страна хората, които започват да мислят за своето здравословно хранене предпочитат пълнозърнестото брашно, защото то съдържа зародиша със всичките му "B"-винатими, протеини и масла, а също така и защото съдържа естествени фибри, които засищат глада и също имат ролята да прочистват чревния тракт. Обаче нещата са много по-сложни от просто да предпочетете пълнозърнестото брашно пред бялото.
Пълнозърнестото брашно също губи своите хранителни характеристики и полезни вещества в процеса на съхранение, транспорт и излагане в търговската мрежа. Именно затова индустрията предпочита да премахва тези елементи, които се развалят бързо и произвежда масово бяло брашно, за да може то да трае по-дълго на лавиците в супермаркетите. Иронията е, че именно тези елементи са най-важните за здравето и пълноценното хранене.
Има някои прилежни търговци на брашно, които съхраняват пълнозърнестото брашно в хладилник за да запазят по-дълго хранителните му свойства. За съжаление в повечето случаи това е напразно усилие. Зародиша на пшеницата с всичките й живи протеини, витамин Е, B-комплекс и жизнени мазнини по всяка вероятност вече са съсипани. Защо? Повечето "В"- витамини и мазнини са чувствителни на температура, светлина и въздух. Веднъж изложени на тези въздействия, дори при стайна температура, зародишите започват да грaнясват и да губят своите хранителни свойства в рамките на 24-48 часа. Грaнясването е процес, при който мастните киселини се разпадат на пероксиди и алдехиди. А тези вещества са известни като дразнители на чревния тракт и се считат за причинители на рак на червата и други видове рак.
Прясно смления пшеничен зародиш е сладък, а грaнясалият оставя кисел привкус в устата. За съжаление вие едва ли често, или дори изобщо, сте опитвали вкуса на пресния зародиш, защото той толкова бързо се разваля. В момента на пазара излизат нови методи за пакетиране на брашното, при което това се прави под вакуум без да се допуска присъствие на кислород, но това е не само скъпо, а и не винаги дава желания резултат.
Ето защо най-добрия, полезен, хранителен и икономичен начин е да смилате собственото си брашно от цели житни зърна в домашни условия и да го използвате веднага.
Все пак защо просто да не си купим пълнозърнесто брашно?
Фабричното пълнозърнесто брашно има няколко проблема. Първия проблем е, че големите индустриални мелници по подразбиране първо разделят зародиша и обвивката и произвеждат отделно бяло брашно и трици и после ги смесват в определено съотношение и така получават така нареченото "типово брашно". Това съотношение, в което се смесва не е същото каквото се получава от директно смилане на цялото пшеничено зърно.
Вторият проблем е, че индустриалните мелници използват метални мелещи елементи за смилане на брашното. При триенето на тези елементи с голям интензитет тези частици се нагряват и температурата започва да убива хранителните елементи на зародиша. Най-добрия начин на мелене са каменните мелници, които работят на бавна скорост. Така се получава не само най-финно смляното пълнозърнесто брашно, но и най-добре се запазват хранителните елементи.
Третия проблем е времето. Както отбелязахме по-рано хранителните свойства и елементи на зародиша загиват в порядъка на 24-48 часа. На практика е абсолютно невъзможно вие да купите от хранителния магазин пълнозърнесто брашно, което да е смляно преди по-малко от 24 часа. След като брашното се смели в мелницата, то се напълва в чували и се складира. След това то чака да бъде закупено от пакетиращите компании и дилърите на брашно. След това се пакетира и складира в складовете на пакетажната компания и чака да бъде закупено от търговците на едро. Те от своя страна го закупуват и често транспортират стотици и дори хиляди километри. Слагат го в своите складове и там то чака да бъде закупено от хранителните магазини. Веднъж влязло в хранителните магазини брашното се поставя на рафтовете и чака да бъде закупено от вас. Би трябвало да е пределно ясно, че дори да се елиминират едно или две звена от този процес пак е абсолютно невъзможно на вашата трапеза брашното да стигне за по-малко от 24 или дори 48 часа.
В старите времена, освен селските мелници задвижени от вода или вятър, хората са имали малки ръчни каменни мелници, които са се състояли от два камъка и дръжка с които сами са си смилали житото точно преди да го приготвят на хляб. Това е било трудоемък процес, но в днешно време ние можем да се възползваме от предимствата на домашните каменни мелници, които са разработени от един от най-големите в света специалисти по мелнично дело.
С една такава мелница в домашни условия ще смелите прясно брашно необходимо за 1 хляб само за 5 минути! Дори най-малките мелнички смилат 6 кг брашно за 1 час. Но вие нямате нужда да смилате толкова много, защото брашното е най-добро, когато е прясно смляно.
Ако имате машина за печене на хляб, за по-малко от 4 часа ще имате хляб от прясно смелено брашно, ако използвате бърза програма, хлябът ви ще бъде готов за по-малко от 2 часа. При това вашия ангажимент от време по смилане на брашното и стартиране на програмата за хляба ще бъде под 10 минути. Та това е по-малко от времето необходио да изтичате до съседния магазин и да купите хляб. При това получавате пресен, чист от химически добавки и пълноценен на хранителни вещества хляб за ПОЛОВИНАТА от цената на купешкия.
Хлябът е нещо, което ядем всеки ден. За разлика от азиатските и някои западни народи, за българина хлябът е едно от най-важните неща на трапезата. Ето защо да имате прясно смелено истински пълнозърнесто брашно без подобрители,без набухватели, без консерванти и без убийствения за витамините процес на складиране и съхранение е може би една от най-важните инвестиции, които можете да направите в своя живот.
Нещо повече домашно смляното брашно е не само прясно,пълнозърнесто и пълноценно, но то излиза поне ДВА ПЪТИ по евтино от купешкото. Ето защо в зависимост от това какво количество хляб използвате ежедневно една домашна каменна мелница за брашно ще се изплати в рамките на 1-3 години. Да не говорим за огромните здравословни ползи, които ще получи цялото ви семейство. А за удивителните миксове от семена, зърно и брашна които сами можете да си правите в желани от вас комбинации и пропорции - при това ПРЕСНИ и СВЕЖИ - не мога дори да започна да говоря в настоящата статия.
Статията е написана по материали от Стив Мейеровиц, Бет Робинс и Майкъл Парман. Да се препечатва само с писмено разрешение от Organic BG.
Статията е много актуална.Благодаря за информацията.
ОтговорИзтриванеВнесете и продавайте мелничката.Мисля , че заедно със статията ще имате успех.
Желая УСПЕХ!
Наистина много любопитна статия, която ме мотивира да си направя домашен хляб. Остава въпроса, какво се случва с полезните вещества на качественото брашното след като сложим тестото във фурната. Загиват ли?
ОтговорИзтриванеОт къде мога да си закупя такава мелничка. След термична обработка полезните вещества не загиват ли?
ОтговорИзтриванеТази статия ми идва в повече. Посланието й е от типа: "Всичко на този свят е отровно - по-добре вземете се гръмнете ИЛИ си купете нашата невероятна мелничка за брашно!" Моля ви...
ОтговорИзтриване