Остават броени дни до старта на нашия нов сайт!

Последни публикации

Рецептите на "Здравословен живот" - Здравословна пица

Автор: Елена Терзиева от "Здравословен живот"


Кой не обича хубава, сочна и добре изпечена пица с настърган кашкавал? Неустоимо…
Е, можем понякога да направим леки компромиси, като все пак се стараем да следваме принципите на здравословното хранене. 
Вижте моето предложение и опитайте! Аз пробвах… и определено резултатът се хареса…

Необходими продукти:

За блата

• 500 гр. пълнозърнесто
Био брашно от динкел
• 50 гр.
Био квас от спелта
• 1 с.л.
хималайска сол
• 1 с.л.
Био рапично олио
• 300 мл.
хубава вода

За заливката

• Шепа
Био замразени моркови
• Шепа
замразени гъби
• Шепа
Био замразен грах
• Шепа
Био замразена царевица
• 1-2 Био червени чушки, нарязани на ситно
• 5-6 Био домата, смлени на пюре
хималайска сол
босилек Био
• малко настърган
нискомаслен кашкавал
• няколко
сурови Био маслини



Приготвяне на тестото за блата:

От това количество ще получите тесто за 3 пици със среден размер.

Сипете брашното в къпа и по средата оформете „кладенче”. В него поставете кваса, солта и олиото. Започнете да разбърквате кладенчето с дървена лъжица, като постепенно доливате вода и смесвате с брашното. Когато стане трудно да разбърквате с лъжицата, продължете с ръка, докато се оформи хубаво, стегнато тесто. Оставете го на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.

Когато тестото е готово, включете фурната да загрява до 200°С.
Оформете три топчета от тестото и отново размесете всяко от тях. Разточете на тънък блат в
кръгли керамични тави. За да не ми залепва, аз поставям на дъното хартия за печене или поръсвам с брашно. Сложете да се пече в загрятата фурна за около 10 мин.

През това време можете да приготвите доматения сос, като оцедите добре смлените домати и добавите накълцаните чушки и малко хималайска сол. Когато блатът леко се запече, извадете го и го намажете тънко с малко от соса. Отгоре поръсете обилно с предварително размразените зеленчуци и гъби. Сложете да се допече за още 10 мин.

Извадете пицата от фурната и залейте с още сос, така че да стане сочна. Настържете малко нискомаслен кашкавал. Не прекалявайте с кашкавала. С него правим компромис, защото какво е истинската пица без малко настърган кашкавал… Сложете отново пицата за малко във фурната, за да се разтопи кашкавала.
Поръсете с нарязани сурови маслини и босилек.

Най-после вашата здравословна пица е готова. Поднесете на вашите близки и не забравяйте най-важната съставка – щипката любов :)


1 коментар:

  1. Много ми хареса печенето на пицата на етапи.
    Съществува със същите продекти по-здравословен вариант, който даже вече масово се прави в пицариите (в София)- доматите да се сложат накрая, върху разтопения кашкавал, заедно със суровите маслини и босилека.
    На кашкавала какво му е, ако е нормален, а не нискомаслен? И без това не мажете готовата пица отстрани със зехтин (също практика), така че дори може да се наръси отгоре върху плънката с малко студенопресовано олио от който и да е вид (когато пицата стане с температура подходяща за консумиране).
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване