Кой не обича хубава, сочна и добре изпечена пица с настърган кашкавал? Неустоимо…
Е, можем понякога да направим леки компромиси, като все пак се стараем да следваме принципите на здравословното хранене. Вижте моето предложение и опитайте! Аз пробвах… и определено резултатът се хареса…
Необходими продукти:
За блата
• 500 гр. пълнозърнесто Био брашно от динкел
• 50 гр. Био квас от спелта
• 1 с.л. хималайска сол
• 1 с.л. Био рапично олио
• 300 мл. хубава вода
За заливката
• Шепа Био замразени моркови
• Шепа замразени гъби
• Шепа Био замразен грах
• Шепа Био замразена царевица
• 1-2 Био червени чушки, нарязани на ситноЕ, можем понякога да направим леки компромиси, като все пак се стараем да следваме принципите на здравословното хранене. Вижте моето предложение и опитайте! Аз пробвах… и определено резултатът се хареса…
Необходими продукти:
За блата
• 500 гр. пълнозърнесто Био брашно от динкел
• 50 гр. Био квас от спелта
• 1 с.л. хималайска сол
• 1 с.л. Био рапично олио
• 300 мл. хубава вода
За заливката
• Шепа Био замразени моркови
• Шепа замразени гъби
• Шепа Био замразен грах
• Шепа Био замразена царевица
• 5-6 Био домата, смлени на пюре
• хималайска сол
• босилек Био
• малко настърган нискомаслен кашкавал
• няколко сурови Био маслини
Приготвяне на тестото за блата:
От това количество ще получите тесто за 3 пици със среден размер.
Сипете брашното в къпа и по средата оформете „кладенче”. В него поставете кваса, солта и олиото. Започнете да разбърквате кладенчето с дървена лъжица, като постепенно доливате вода и смесвате с брашното. Когато стане трудно да разбърквате с лъжицата, продължете с ръка, докато се оформи хубаво, стегнато тесто. Оставете го на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.
Когато тестото е готово, включете фурната да загрява до 200°С.
Оформете три топчета от тестото и отново размесете всяко от тях. Разточете на тънък блат в кръгли керамични тави. За да не ми залепва, аз поставям на дъното хартия за печене или поръсвам с брашно. Сложете да се пече в загрятата фурна за около 10 мин.
През това време можете да приготвите доматения сос, като оцедите добре смлените домати и добавите накълцаните чушки и малко хималайска сол. Когато блатът леко се запече, извадете го и го намажете тънко с малко от соса. Отгоре поръсете обилно с предварително размразените зеленчуци и гъби. Сложете да се допече за още 10 мин.
Извадете пицата от фурната и залейте с още сос, така че да стане сочна. Настържете малко нискомаслен кашкавал. Не прекалявайте с кашкавала. С него правим компромис, защото какво е истинската пица без малко настърган кашкавал… Сложете отново пицата за малко във фурната, за да се разтопи кашкавала.
Поръсете с нарязани сурови маслини и босилек.
Най-после вашата здравословна пица е готова. Поднесете на вашите близки и не забравяйте най-важната съставка – щипката любов :)
От това количество ще получите тесто за 3 пици със среден размер.
Сипете брашното в къпа и по средата оформете „кладенче”. В него поставете кваса, солта и олиото. Започнете да разбърквате кладенчето с дървена лъжица, като постепенно доливате вода и смесвате с брашното. Когато стане трудно да разбърквате с лъжицата, продължете с ръка, докато се оформи хубаво, стегнато тесто. Оставете го на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.
Когато тестото е готово, включете фурната да загрява до 200°С.
Оформете три топчета от тестото и отново размесете всяко от тях. Разточете на тънък блат в кръгли керамични тави. За да не ми залепва, аз поставям на дъното хартия за печене или поръсвам с брашно. Сложете да се пече в загрятата фурна за около 10 мин.
През това време можете да приготвите доматения сос, като оцедите добре смлените домати и добавите накълцаните чушки и малко хималайска сол. Когато блатът леко се запече, извадете го и го намажете тънко с малко от соса. Отгоре поръсете обилно с предварително размразените зеленчуци и гъби. Сложете да се допече за още 10 мин.
Извадете пицата от фурната и залейте с още сос, така че да стане сочна. Настържете малко нискомаслен кашкавал. Не прекалявайте с кашкавала. С него правим компромис, защото какво е истинската пица без малко настърган кашкавал… Сложете отново пицата за малко във фурната, за да се разтопи кашкавала.
Поръсете с нарязани сурови маслини и босилек.
Най-после вашата здравословна пица е готова. Поднесете на вашите близки и не забравяйте най-важната съставка – щипката любов :)
Много ми хареса печенето на пицата на етапи.
ОтговорИзтриванеСъществува със същите продекти по-здравословен вариант, който даже вече масово се прави в пицариите (в София)- доматите да се сложат накрая, върху разтопения кашкавал, заедно със суровите маслини и босилека.
На кашкавала какво му е, ако е нормален, а не нискомаслен? И без това не мажете готовата пица отстрани със зехтин (също практика), така че дори може да се наръси отгоре върху плънката с малко студенопресовано олио от който и да е вид (когато пицата стане с температура подходяща за консумиране).
Наздраве!